obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif
obrazy/spacer.gif ZÁKLADNÁ ŠKOLA S MATERSKOU ŠKOLOU
MALONECPALSKÁ ULICA 206/37, PRIEVIDZA
obrazy/spacer.gif
obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif obrazy/spacer.gif
  Hlavná stránka
  Testy ALF
  2%
  + Verejné obstarávanie
  História školy
  Materská škola
  - Aktuality
  + Dokumenty
  + Rozvrhy
  Internetová žiacka knižka
  Výchovný poradca
  Rodičovské združenie
  Rada školy
  Rada žiakov
  - Školský klub detí
    Archív 2017/2018
    Archív 2016/2017
    Archív 2015/2016
    Archív 2014/2015
    Archív 2013/2014
    Archív 2012/2013
    Archív 2011/2012
    Archív 2010/2011
  + Ekorok
  + Projekty
  + Fotogaléria
  Jedálny lístok
  + Školský časopis
  + Športové aktuality
  + Úspechy žiakov
  Informácia o voľných pracovných miestach
  Kniha návštev
  - Kontakt
  Ochrana osobných údajov
  mapa servera
 
Školský klub detí SRDIEČKO
  pri Základnej škole, Malonecpalská ul. 206/37, Prievidza
Upraviť
118-1.gif
 Motto:
"Ak vstupujete do srdca dieťaťa, nikdy nezabúdajte, kde je z neho východ."
 
ŠKD -  krúžková činnosť
 
alicja_www_gify_liq_pl(3).gif  Malí herci p. Štefánia Štálniková
  pondelok od 15,00 - 16,30 hod.
 Šikovníček p. Zuzana Hutárová
štvrtok  od 15,00 - 16,00 hod.
6(1).gif
computer_16.gif Počítače p. Jaroslava Morávková
  utorok od 15,00 - 16,00 hod.
fd058cade8_2625316_o2.gif
 AKTUALITY :
 Športová aktivita - "Vojenský deň v ŠKD"  
dsc08714.jpgdsc08720.jpgdsc08715.jpgdsc08722.jpg
 
Do ŠKD  zavítala medzi deti p. Kupcová z Hornonitrianskej knižnice.
Deťom prišla porozprávať o tom ,ako je dôležité pre deti čítanie kníh. Zábavnou formou sa deti dostali na chvíľu do života rozprávkových bytostí. 
  
dsc08883.jpgdsc08884.jpg
 
Vitamíny proti chrípke-Vitamínkovo kráľovstvo
 ochutnávka
  
dsc08896.jpgdsc08899.jpgdsc08906.jpgdsc08909.jpg
 
Kŕmenie vtákov cez zimu  
dsc09122.jpgdsc00399.jpgdsc00400.jpg
 
Zimné radovánky v ŠKD 
dsc00004.jpgdsc00035.jpgdsc00037.jpgdsc00042.jpg
 
Superstar  
dsc00264.jpgdsc00269.jpgdsc00272.jpgdsc00274.jpg
 
Super dievča, super chlapec  
   
Činnosť nášho školského klubu je veľmi pestrá. Pani vychovávateľky vždy prídu s nejakým dobrým nápadom. Nedávno vyhlásili súťaž o správnom dievčati a chlapcovi. Žiaci 1. – 4. ročníka boli nadšení. Najprv ich o zapojení do súťaže uvažovalo dosť veľa, no napokon niektorí odstúpili. Vybrali spomedzi seba tých najodvážnejších a najlepších.   
Dievčat sa prihlásilo napokon 10, chlapcov 9.   
Súťaž prebiehala v školskej knižnici v dňoch 17. 2. a 24. 2.   
Správni chlapci a dievčatá si merali sily v rôznych disciplínach. Napr. povedať pekne súvisle niečo o sebe, o záľubách, obľúbenom jedle, športe, kamarátoch. Rozprávanie kombinovali pohybom. Porota merala aj pohybovú kultúru súťažiacich. Neskôr sa deti premiestnili do školskej kuchynky. Dievčence pripravovali pre spolužiakov sladký dezert – a veru boli mimoriadne šikovné a nápadité. Také dobroty možno nevedia pripraviť ani ich maminky.   
Chlapci ako budúci super manželia museli pekne a rýchlo ošúpať cibuľu. Niektorí si pri tom aj poplakali, ale boli to len slzy radosti z dobre splnenej úlohy. Však, chlapci?  
Súťaž sa mimoriadne vydarila, porota i súťažiaci boli veľmi spokojní. Taktiež všetci diváci – povzbudzovatelia svojich favoritov.   
A tu sú víťazi.  
                           Dievčatá                                     Chlapci  
   
1. miesto         Júlia Kotianová -4.A                       Marek Lantoši- 1.A  
2. miesto        Magdaléna Hlavinková- 4.A           Alex Kalina – 4.A  
3. miesto        Ema Slošiarová – 2.A                      Karol Ferenczi- 2.A   
   
Miss sympatia- Magdaléna Hlavinková- 4.A  
Mistr sympaťák- Alex Kalina – 4.A  

dsc00522.jpgdsc00551.jpgdsc00577.jpgdsc00580.jpg
 
Ochutnávka  
dsc01212.jpgdsc01217.jpgdsc01218.jpg
Jarné hry detí  
dsc01260.jpgdsc01275.jpgdsc01276.jpg
Divadielko v ŠKD  
dsc02175.jpgdsc02185.jpgdsc02204.jpg
Dinosaury  
dsc01293.jpgdsc01295.jpgdsc01299.jpg
Výlet do lesoparku  
dsc02224.jpgdsc02232.jpgdsc02239.jpgdsc02252.jpg
dsc02262.jpgdsc02271.jpgdsc02277.jpgdsc02293.jpg
 
Poznaj hlasy zvierat a vtákov  

Aby sme deťom pomohli upevniť  a rozvinúť kladný vzťah k  zvieratám, k prírode, aby  sme im priblížili tajomstvá živočíšnej ríše, rozhodli sme sa pracovať na programe "Poznaj hlasy zvierat a vtákov".
Program sme zahrnuli do výchovno-vzdelávacej činnosti v ŠKD.
Deti sa tak zaujímavou formou vždy dozvedia nové poznatky.
 
x23.gif
 
Papagáje (Psittaciformes) sú vtáky so silným a zahroteným zobákom, ktorý je vďaka osobitej stavbe čeľuste podnebia veľmi pohyblivý. Ďalej ich charakterizujú kliešťovité nohy s prvým a štrvtým prstom obráteným dozadu a dvoma prostrednými dopredu. 
Rozšírené sú po všetkých tropických oblastiach sveta. živia sa rôznymi plodmi, semenami, korienkami a hľuzami. 
Niektoré druhy hniezdia ako ďatle v dutinách stromov, iné zas v zemných dierach, ale aj na skalnatých útesoch a na voľných priestranstvách. Mnohé druhy žijú v pralesoch, iné zas v otvorených krajinách, v stepiach a púšťach, ako aj vo vysokohorských polohách. Páry žijú v trvalom zväzku po celý život. O potomstvo sa starajú obaja rodičia, ale okrem času hniezdenia žije prevažná časť druhov v kŕdľoch. 
5b7f2c56ef_44459073_o2.jpg
 
Naše práce:
dsc08799.jpgdsc08800.jpgdsc08796.jpgdsc08795.jpg
 
Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) je párnokopytník z čeľade hrochovitých.

Hroch má zavalité telo s veľkou hlavou s široko rozkladaciu tlamou. Má krátke, stĺpovité nohy so štyrmi prstami, krajné dva prsty má dobre vyvinuté a pri chôdzi došľapuje na všetky prsty. 
Na hrochovi sú veľmi nápadné zuby (vzorec: 2 1 4 3 / 2 1 4 3), ktorých má 40.
Hrošiu koža je veľmi citlivá na slnečné žiarenie, preto vylučuje načervenalý mazľavý sliz, ktorý pohlcuje UV žiarenie a zároveň zabraňuje šíreniu bakteriálnej infekcie.
Hrochy sú vegetariáni, živia sa prevažne vodnými rastlinami.
Váha samca sa pohybuje medzi 1500 a 3200 kg, samica váži do 1500 kg. Hrochy sa v zajatí dožívajú zhruba 45 rokov, najstarší známy hroch sa dožil 59 rokov.
Hroch obojživelný je považovaný za jedno z najnebezpečnejších afrických zvierat. Samce, alebo samice s mláďatami sú veľmi agresívne a bez varovania útočia prakticky na akéhokoľvek votrelca v ich teritóriu. Žije v Afrike blízkosti riek, sladkovodných jazier.
 
 

 
 Naše práce:
dsc08942.jpgdsc08939.jpgdsc08938.jpgdsc08937.jpg
 
Vrabec domový
 
Vrabec domový sa v diaľke javí ako nenápadný zavalitý vták, ale pri detailnejšom pohľade, hlavne sa samca, ide o pestre sfarbeného vtáka s krátkym zobákom, pomerne dlhými krídlami, okolo 75mm, a krátkym chvostom. Medzi samcami a samičkami je dobre vyvinutý pohlavný dimorfizmus. Samec má sivú hruď a vrchnú stranu tela má hnedú s čiernymi škvrnami. Od samice ho rozoznáme podľa čiernej škvrny na hrdle a čiernym prúžkom. Samice sú oveľa nenápadnejšie ako samci. Samice sú celé sivohnedé, čo im pomáha skryť sa v období hniezdenia. Mláďatá sú sfarbené rovnako ako samice pre ich bezpečnosť. V lete majú obe pohlavia hnedé nohy, ktoré v zime menia farbu na červenú. Takisto mení svoje sfarbenie aj zobák, ktorý je v lete modročierny a v zime dostáva žltohnedú farbu. 
 
Naše práce:
dsc09685.jpgdsc09688.jpgdsc09683.jpgdsc09682.jpg
Sýkorka veľká alebo sýkorka bielolíca (Parus major) je naša najväčšia a najrozšírenejšia sýkorka z čeľade sýkorkovité (Paridae). U nás je zákonom chránená. 
Pôvodne dávala prednosť listnatým lesom, ale dnes žije aj v parkoch a záhradách a veľmi dobre sa naučila využívať vo svoj prospech blízkosť ľudí. Sýkorka veľká je pomerne výrazne sfarbená. Má žlté bruško s pozdĺžnym čiernym pruhom, čiernu čiapočku a čierne lemované biele líca (v niektorých publikáciách sa označuje ako sýkorka bielolíca). Má veľmi rozmanité hlasové prejavy a je pomerne dobrý imitátor hlasov iných druhov. V lete sa živí hmyzom, ale v zime musí prejsť na semená s vysokým obsahom tuku, ktoré často nachádza v krmidlách (najlepšie slnečnice) a sú ochotné si pre ne priletieť až na ľudskú ruku. Ďalej konzumujú rôzne živočíšne tuky (napr. hovädzí loj). 
 
Naše práce:
dsc01376.jpgdsc01377.jpgdsc01379.jpgdsc02293.jpg
Tučniak veľký alebo tučniak kráľovský alebo tučniak patagónsky (lat. Aptenodytes patagonicus) je najväčší tučniak žijúci mimo Antarktídy a po tučniakovi cisárskom druhým najväčší tučniakom vôbec. Oba druhy predstavujú jediných žijúcich zástupcov rodu. 
Tučniak kráľovský dorastá do hmotnosti 11 - 13 kg a dĺžky tela 90 cm. Má hydrodynamické štíhle telo a výkonné plutvy, čo mu uľahčuje lov rýb. Chrbát je striebristý, hruď biela, hlava čiernej farby a na boku hlavy má jasnooranžové škvrny. Pred chladom ho chráni krátke husté operenie a hrubá vrstva podkožného tuku. 
Potrava sa skladá hlavne z malých rýb,  kôrovcov a hlavonožcov. Za potravou sa niekedy potápa až do hĺbky 200 m, denne stihne vyše 100 ponorov. 
 

Naše práce: 
dsc00443.jpgdsc00431.jpgdsc00449.jpgdsc00429.jpg
(c) www.stranka.info - sami si vytvorte svôj Web